Waarom diëten voelt als een moetje

waarom diëten voelt als een moetje

Als je wilt afvallen begint het vaak vanuit de gedachte: ik moet afvallen. Je start vanuit een tekort, omdat je niet tevreden bent met je lichaam. Je denkt dat je door af te vallen beter in je vel gaat zitten, maar eigenlijk zorg je voor meer druk en stress bij jezelf. En dat is weer ongezond. Laten we eens kijken hoe het komt dat diëten voelt als een moetje en wat je anders kunt doen.

Diëten voelt als een moetje, maar helpt niet

Dieet na dieet probeer je, maar de weegschaal maakt je steeds weer ongelukkig. Je bent veel te veel gefocust op het einddoel, waardoor het proces zelf als een zware last voelt. En daar zit de eerste stap om anders naar afvallen te kijken: het is belangrijk dat je van het proces gaat houden. Waarom? Omdat je het dan als iets moois en waardevols gaat zien. En zo shift je van verplichting naar een keuze. Dat geeft lucht. 

Focus op wat je nu kunt doen

Enkel focussen op je einddoel werkt demotiverend, omdat het gat tussen waar je nu staat en waar je naartoe wilt te groot is. En daarnaast helpt het ook niet om alleen maar aan je einddoel te denken. Denken aan je doel is slechts een wens. En een wens komt vooruit vanuit tekort: iets wat je niet hebt. 

Hoe kan je diëten met plezier?

Oké, meer plezier in het afvallen, dat kan dus echt? Yes, daar ben ik van overtuigd! Daarom geef ik je graag een aantal praktische stappen, zodat jij vandaag nog kunt beginnen

Stap 1: Laat je lichaam en geest het werk doen

Als jij je voelt zoals je je het liefste voelt, is dat wat er ook echt gebeurt. Dus voel je energiek en fit, voel je slank(er), voel je goed. Vanuit die mindset is de stap om meer te bewegen en gezonder te eten een stuk makkelijker dan wanneer je slecht over jezelf denkt en jezelf omlaag haalt. Want juist dan ga je ongezond eten en op de bank hangen. 

Stap 2: Focus op wat je moet doen

Visualiseer wat je moet doen om je doel te bereiken. Welke stappen moet je zetten? Maak je stappen klein en overzichtelijk.

Een voorbeeld: stel dat je de marathon van Amsterdam wilt lopen. Visualiseer dan niet dat je de marathon wint, maar visualiseer wat je moet doen om hem te winnen. Dat je bijvoorbeeld in de regen moet rennen, dat je elke dag vroeg op moet om te trainen, dat je je leefstijl moet aanpassen voor de marathon. 

Want, breaking news: 

Je brein weet het verschil niet tussen visualisatie of dat het echt gebeurd is.

Vertaal dit naar afvallen:

Wil je slanker en fitter worden? Visualiseer dan dat je elke dag op staat en elke dag start met een glas water. Zie jezelf trainen in de sportschool, zie jezelf pushen, maar zie jezelf ook fitter worden en meer energie krijgen als je bent geweest. Zie jezelf elke avond gezond koken voor jou en je gezin.

Stap 3: Voel het in je lichaam

Voel het dan in je lichaam. Voel hoe het is om in de regen te rennen. Voel de regen op je huid. Voel hoe het is om een heerlijke gezonde maaltijd te eten. Voel hoe hard je moet werken tijdens een krachttraining. Voel jezelf sterker worden.

Stap 4: Geef jezelf toestemming om trots op jezelf te zijn

Ieder stapje is er één. En daar mag je hartstikke trots op zijn. Elke dag dat je een keuze hebt gemaakt die je dichterbij je doel brengt, is een feestdag. Door jezelf de waardering te geven die je verdient, blijf je gemotiveerd. 

Stap 5: Do the work. Kom in actie

Denk je nu: allemaal leuk en aardig, maar dit lukt me echt niet! Die angst is begrijpelijk, maar weet ook: angst is een slechte raadgever. Angst verlamt je en zorgt dat je geen actie onderneemt. En zo blijf je in je vicieuze cirkel hangen. Of niet en je komt in actie. Ga vandaag nog een half uur wandelen. Ook al ben je moe of, juist als je moe bent. Neem een gezonde snack, in plaats van iets dat alleen maar vult en niet voedt. Zorg echt goed voor jezelf, dat verdien je. Jij kunt dit, daar ben ik van overtuigd!

Jouw verandering begint vandaag. Diëten is niet langer een moetje of een strijd. Jij kiest ervoor om je leefstijl stap voor stap te veranderen en daar mag je trots op zijn! Heb je hulp nodig? Boek dan nu jouw intake!

Je vindt dit misschien ook leuk