10 saboteurs van afvallen

emotie-eten

Afvallen, het is voor veel vrouwen een eindeloze strijd. Maar weet je dat ze deze strijd vaak zelf in stand houden? Hoe? Door het verhaal dat ze zichzelf vertellen. Ga maar eens bij jezelf na: ben je positief als het gaat om je lichaam en afvallen? Of laat je je leiden door saboteurs? In deze blog ontdek je de 10 saboteurs van afvallen.

De 10 saboteurs van afvallen

Saboteurs doen er alles aan om dwars te zitten. Het zijn vaak gedachten die je belemmeren. Ze worden gevoed door de perfectionist, die altijd streeft naar het perfecte plaatje. Naar een schoonheidsideaal dat je helemaal gek maakt. 

Dat perfecte plaatje bestaat helemaal niet. Dat is ooit bedacht door iemand met als doel er geld mee te verdienen. En ongeveer de hele wereld is daarin gaan geloven. Kijk maar eens om je heen op het strand. Hoeveel zogenaamd perfecte lichamen zie je dan? Juist, heel weinig. 

Rule number 1 is dus: ben positief over je lichaam. Of je nu slanker of voller bent: waardeer je lichaam. Bouw een gezonde en bewuste relatie op met je lichaam. 

Waarom lukt afvallen niet?

Die saboteurs spelen een grote rol in het succes van je afvalpogingen. Het lastige is dat het vaak onbewust gebeurt. Blokkades verschuilen zich in het donker en worden zo je blinde vlekken. 95% van je gedrag is daardoor onbewust. En als dat gedrag gevoed wordt door saboteurs, snap je wel hoe het uitpakt. Laten we eens kijken naar die 10 saboteurs, hoe je ze herkent en wat je eraan kunt doen.

  1. ”Ik ben ongezellig”

Veel culturen draaien om eten, waarbij eten voor gezelligheid staat. Je moet dus stevig in je schoenen staan om nee te zeggen tegen een stuk taart of een lekker borrelhapje. Sterker nog, je moet je vaak ook verantwoorden. “Ah joh, doe niet zo ongezellig, neem nog wat!” is dan een veel gehoorde reactie. Dit voedt een gevoel van angst en afwijzing. 

DE valkuil is dat je feestjes en gezelligheid vermijdt, zodat je ook geen nee hoeft te zeggen. Maar wat als je kunt verbinden zonder te eten? Stel dat je wilt afspreken met een vriendin, maar het lastig vindt om nee te zeggen tegen een wijntje of lekker eten. Spreek dan af om lekker te gaan wandelen, zodat er geen eten aan te pas komt. 

2. “Ik mag helemaal niks eten”

De slachtofferrol is een saboteur die je flink bezig kan houden. “Ik mag dit niet eten, want ik ben op dieet.” Als je dan toch iets eet of drinkt, gooi je alle remmen los. Want als je dan toch eenmaal je eigen regels breekt, kun je het maar net zo goed ook helemaal doen. En zo heb je een cheatday. Je maakt jezelf wijs dat het de volgende dag niet meer mag. Ook zoiets: voor je start met een dieet nog gauw alles eten wat los en vast zit, want straks mag het niet meer.

De oplossing is eigenlijk heel simpel. Vertel jezelf dat je alles mag eten. Kies er alleen voor om het niet te doen. 

Voel je het verschil ten opzichte van verbieden? Door jezelf iets toe te staan en vervolgens bewuste keuzes te maken, valt het hele slachtofferschap weg. Jij bent in de lead en maakt je eigen keuzes. 

3. “Ik moet calorieën tellen”

Je hebt jezelf wijsgemaakt dat je niet aanvoelt wat je nodig hebt en wanneer je genoeg hebt, dus zoek je houvast in calorieën tellen. Je helpt jezelf er alleen totaal niet mee. Calorieën tellen is niet leven vanuit flow. Je staat niet in contact met je lichaam. Wat je jezelf ook wijsmaakt, het is nergens goed voor. 

Hoeveel calorieën jij nodig hebt, hangt af van je leefstijl. Zit je veel of ben je actief? Wist je dat je het meeste eet als je het minste doet en dus het minste verbrandt? Bijvoorbeeld als je een hele dag op de bank hangt en Netflix kijkt?

Met calorieën tellen maak je je leven onnodig ingewikkeld. Je focust continu op wat niet mag en kan. Denk maar aan de vorige saboteur: ook hier maak je een slachtoffer van jezelf. Het is vaak alles of niets: strikt calorieën tellen en eten of helemaal los gaan als je er toch al overheen bent gegaan.  

De oplossing: stop met calorieën tellen en begin met je lichaam te voeden. Door gezond te eten met voedende in plaats van vullende producten geef je je lichaam de brandstof om te functioneren.

4. “Ik ben saai”

Net als dat verzonnen schoonheidsideaal is er een overtuiging ontstaan dat je saai bent als je niet de meest fancy gerechten op tafel tovert. Eten moet superleuk zijn. 

Wrong! Eten is wat je lichaam nodig heeft. Het is bedoeld als brandstof voor je lichaam en ja, dat is saai. Ik eet zelf bijvoorbeeld graag gegrilde kipfilet en gestoomde broccoli. Saai? Vast wel. Wordt mijn lichaam er blij van? Absoluut!

Je lichaam verdient de allerbeste brandstof. En als die brandstof bestaat uit pure, gezonde voeding is dat helemaal top. Kies er dan op een ander moment bewust voor om lekker te genieten van een avond uit eten of een uitgebreid recept uit je eigen keuken. 

6. “Ik heb niet genoeg”

Dit thema gaat veel dieper dan alleen eten. Het is een mindset die draait om tekort. Je hebt nooit genoeg tijd. Je bent nooit genoeg afgevallen. Je hebt nooit genoeg gegeten.

Je houdt vast aan een tekort. In een restaurant eet je veel meer dan je nodig hebt, want stel dat je er nooit meer terugkomt. Of bij een buffet schep je veel te veel op, omdat het allemaal zo lekker is. 

De oplossing? Neem steeds een kleine portie en voel daarna of je lichaam verzadigd is. Nog niet? Dan pak je nog een kleine portie. Buig je mindset om, dan ga je bewuster om met je porties. Want er is altijd genoeg. 

7. “Die ene keer maakt toch niks uit?”

Je neemt geen verantwoordelijkheid voor je lichaam. Je schept nog een keer op. Of je eet een hele zak chips leeg. Want wat maakt het toch uit, je leeft maar een keer! Zonde, want zo neem je geen verantwoordelijkheid voor je lichaam. 

De oplossing? Maak afspraken met jezelf en kies bewust. 

8. “Ik wil een snelle, makkelijke oplossing”

Dit noem ik ook wel het verwende meisje. Dat moet en zal haar zin krijgen. Het liefst wil ze een toverpil nemen waardoor ze op magische wijze afvalt. Of afvallen en tegelijkertijd alles en zo veel mogelijk eten. 

De oplossing: snoer het verwende meisje de mond. You can’t always get what you want. Wees realistisch in wat je wilt en zet kleine stappen. 

9. “Ik doe lekker toch wat ik wil!”

Deze saboteur gooit zijn kont tegen de krib. Geen chips voor het eten? Niet te veel snoepen? Water drinken bij het eten? Nee hoor, juist het tegenovergestelde doen.

Ongehoorzaam zijn, omdat het kan. Omdat je eigenlijk niet wilt toegeven dat het wél een goed idee is om gezond te eten. Om alleen te eten wat je opkrijgt. Om geen chips te eten vlak voor het diner. 

De oplossing: gun het jezelf om goede adviezen op te volgen. En maak ook hierin weer keuzes die goed zijn voor je en geen keuzes omdat ze de weg van de minste weerstand zijn.

10. “Ik ben lui”

Je neemt liever de lift dan de trap. Je pakt voor alles de auto, ook als het op loop- en fietsafstand is. Want ja, je bent nu eenmaal lui. Dat vertel je jezelf en je gelooft het maar al te graag.

De oplossing: ga bewegen! Door de dag heen, door de trap te nemen, meer te wandelen en te fietsen. Start met personal training om fit en sterk te worden. 

Pak je saboteurs aan

Welke van deze saboteurs herken jij? Vaak zijn ze al zo gewoon voor je, dat je ze niet eens meer opmerkt. Toch zijn ze de belangrijkste oorzaak dat afvallen zo’n strijd is. Hoogste tijd dus om je eigen gedrag te gaan observeren. Begin klein, door op een dag bij te houden wat je eet en welke keuzes je daarin maakt. Benieuwd naar nog meer tips om af te rekenen met je saboteurs? Lees dan deze blog!

Heb je iets meer hulp nodig? Plan dan nu vrijblijvend een kennismaking met Wendy!

Je vindt dit misschien ook leuk