Wachten op ‘het perfecte moment’, om te beginnen.

Veel van ons wachten op het “perfecte moment” als het gaat om onze gezondheid, voeding en fitness. Maar dit alles-of-niets denken – waarbij we denken: “Als ik het niet perfect kan doen, heeft het geen zin!” – leidt zelden tot succes. Meestal leidt het tot niets.

Wacht je op het “perfecte moment” om gezonder te gaan eten, te sporten of in shape te komen? Stel je dromen, nieuwe projecten of nieuwe dingen die je wilt leren uit? Misschien herken je wel een aantal van deze gedachten:

– Als ik een andere baan heb.

– Als het minder druk is.

– Als ik iemand heb om samen mee te trainen

– Als ik de juiste spullen heb.

– Als ik me minder ongemakkelijk voel in de sportschool.

– Als ik 10 kg ben afgevallen.

– Als ik een trainingsschema heb.

– Als mijn koelkast vol is met gezond eten.

– Morgen. Volgende week. Misschien wel nooit.

Veel mensen “wachten altijd op het perfecte moment”. Maar waarom? In ons BeQoming Project hebben we ontdekt dat “wachten op het perfecte moment” een geweldige manier is om het echte werk te vermijden.  Voor anderen is perfectionisme en ergens niet mee dealen een bescherming tegen mogelijke kritiek en falen. Het idee van “Ik zou ___ maar ___” beschermt ons tegen pijn, maar het weerhoudt ons er ook van om te groeien, te bloeien en te worden wie we kunnen zijn.

Daarom levert het alles-of-niets denken – als ik het niet perfect kan doen, heeft het geen zin – zelden “alles” op. Meestal leidt het tot niets.

Er is nooit een perfect moment. En dat zal er ook nooit zijn.

Ja, er kunnen mooie momenten zijn in jouw journey waarin alles flowt.  In dat moment voel je je geweldig en kun je alles aan.

Maar dat magische moment is slechts een fractie van de ontelbare andere momenten die je in je leven hebt. 

Ja, vier deze mooie momenten als ze komen. Maar wacht er niet op. Neem je momenten. Creëer je momenten. Niemand anders gaat ze voor je creëren. Je moet ze zelf nemen. You take the lead. 

Vaak is het is frustrerend, want we denken dat anderen wel die momenten hebben. Dat iedereen genoeg tijd, geld, motivatie en kennis heeft. Maar dat is niet het geval. Het geldt voor iedereen. 

Maar er is wel een perfect moment. En dat is nu. Hier. Vandaag. Want dat is alles wat je hebt: het huidige moment. Dus begin gewoon. Begin nu. Begin bij het begin.

Hier is nog een geheim: je hoeft niet meteen de hele journey af te leggen. Je hoeft alleen maar te beginnen. De momenten zullen zich ontvouwen, zoals momenten dat doen. Het ene moment leidt tot het volgende en voor je het weet, ben je op je eindbestemming.

Als je denkt dat je niet kunt beginnen, dan probeer je waarschijnlijk te ver vooruit te kijken. Je probeert ergens in het midden te beginnen, terwijl je eigenlijk bij het begin moet beginnen.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je wilt beginnen met meer kennis over voeding. Dat kan een goed begin zijn als het je op weg helpt. Maar het is geen goed begin als je van het ene boek naar het andere gaat en dan weer het internet afstruint naar meer kennis  zonder daadwerkelijk gezonde keuzes te maken zonder daadwerkelijk in actie te komen.

Dus misschien is kennis op doen niet het beste begin voor jou. Misschien moet je iets anders doen, zoals in plaats van een zak chips, een verse appel pakken en eten. Of een boodschappenlijstje maken en het naast je autosleutels leggen voor morgen. Of het menu van een restaurant bekijken en alvast de gezonde optie kiezen.

Beginnen betekent actie ondernemen. Beginnen betekent een keuze maken en jezelf vastleggen. Beginnen is wanneer je één voet optilt en voor de andere zet, niet wanneer je twijfelt over welke weg je moet nemen of welke schoenen je moet dragen.

Voor sommige mensen is beginnen een nog kleinere actie. Het kan zo eenvoudig zijn als het optillen van je voet of het verplaatsen van je gewicht naar één been. Soms heb je misschien wat hulp nodig om de ene voet voor de andere te zetten, en dat is prima.

Zolang er beweging is, is dat een begin. 

Blijf doorgaan. Omarm de weerstand.

Veel mensen denken dat weerstand betekent dat ze hebben gefaald. 

Gefaald omdat de broccoli niet helemaal lekker smaakt als ze het voor het eerst proberen, en omdat ze het per ongeluk te gaar koken, ze geen groenten kunnen eten.

Dat omdat ze de geprinte workout vergeten op de keukentafel, ze niet kunnen trainen als ze bij de sportschool zijn.

Dat omdat het hele lichaam pijn doet na de eerste training, ze nog niet klaar zijn om te beginnen met sporten.

Maar weerstand is normaal. Voel die weerstand en ga er vervolgens doorheen. Weerstand betekent niet dat het niet zal werken, het betekent alleen dat je begonnen bent.  Je hoeft alleen maar door die eerste momenten van weerstand heen te gaan.

Zet door. Het zal uiteindelijk veranderen.

Onthoud: je hoeft niet de weerstand van je hele journey te overwinnen. Je hoeft alleen de weerstand van de eerste stappen te overwinnen.

Zoek support.  

Het is goed om niet alles alleen te hoeven doen. Zoek iemand die je kan aanmoedigen en je herinnert aan je doelen. Of het nu een vriend, familielid of ren coach. 

We kunnen zelf beginnen – en in beweging blijven. Maar het helpt zeker als iemand ons een duwtje geeft. Een stok achter de deur.

Iemand die ons aanspreekt op onze uitstelgedrag en perfectionisme. Op ons eindeloos informatie verzamelen en twijfelen zonder in actie te komen. 

Iemand die ons uit onze alles-of-niets overtuiging kan halen met een liefdevolle reminder.

Wat nu te doen:

Als je nog steeds “wacht op het perfecte moment”, probeer dan deze tips om je te helpen uit die vicieuze cirkel te komen en actie te ondernemen.

 1. Stel je verwachtingen bij.
  Erken dat er geen perfect moment is en dat dat er ook nooit zal zijn.

  Er is alleen nu.
 2. Maak tijd vrij, zelfs als het niet perfect is.
  Niemand zal die tijd aan jou geven. Je zult het zelf moeten nemen. Geef jezelf toestemming om jezelf – en je fitness- en gezondheidsdoelen – prioriteit te geven.

  Vind de tijd die je nodig hebt in je agenda. Heb je geen tijd voor een uur durende training? Geen probleem. Hoeveel tijd heb je wel? 20 minuten? 10 minuten? Werk met wat je hebt.

  Verwacht niet dat alles perfect soepel zal verlopen. Anticipeer in plaats daarvan en maak een strategie.
  Vraag jezelf af:
 • Wat kan mijn doelen in de weg staan?
 • Wat kan ik vandaag doen om door te gaan wanneer ik die obstakels tegenkom?

  In plaats van te wachten tot de dingen ‘rustiger worden’, zorg dat er iets gaat gebeuren, te midden van de chaos.

  3. Begin gewoon.
  Als je vastzit, doe dan gewoon iets. Wat dan ook. Kies de kleinste stap/actie dat je nu kunt doen, in de volgende 5 minuten, en doe het. Nu ben je begonnen!

Je vindt dit misschien ook leuk