Hoe stap je niet in de waan van de dag?

Stel, je bent net terug van een heerlijk retreat, training of je hebt een programma afgesloten. Je hebt je doelen helder, je focus is scherp en tegelijkertijd ben je helemaal relaxed. Van één ding ben je overtuigd: dit gevoel ga je vasthouden. En dan trap je met open ogen in de waan van de dag. Hoe zorg je dat je de positieve vibe vasthoudt en niet wordt meegezogen in de sleur van alledag?

En nu gaat alles vanzelf

Na een retreat, training of programma zit je vol energie. Je gelooft erin dat je nu echt stappen kan maken, dat alles nu vanzelf gaat en dat je doelt waarmee je het avontuur aanging is bereikt.

Nee.

Het echte werk begint nu pas. Nu ga je dagelijks werken aan je doelen en blijf je jezelf consistent herprogrammeren. Je vervangt beperkende gedachten voor gedachten die je verder brengen. Je vervangt het niet-helpende verhaal dat je jezelf vertelt voor een verhaal dat wél voor je werkt. Je integreert het volledig in je leven.

Integratie, hoe doe je dat?

Afgelopen oktober ging ik zelf op een retreat in Portugal. Alles wat ik daar leerde, is nog steeds onderdeel van mijn dagelijks innerlijk werk. Bewust blijven van mijn gedrag en gedachten. Mijn practices blijven doen om mezelf te herprogrammeren. En als ik mezelf betrap op een oude gedachte of een oud verhaal, dan ben ik in staat dat op dat moment te shiften naar een andere nieuwe gedachte. Dit doe ik net zo lang totdat ik mezelf een nieuw verhaal vertel en ik dit ook echt kan voelen in mijn lichaam.

Tips voor bewust zijn

Iedere dag heb je de keuze wat je doet als je wakker wordt. Daarom geef ik je graag een paar praktische tips, die je helpen om bewust te zijn. Dit helpt je vervolgens om niet meegezogen te worden in de waan van de dag.

Bewust zijn begint dus al als je wakker wordt. Hoe voel je je? Welke geluiden hoor je? Waar ben je vandaag dankbaar voor? Begin je dag door stil te staan bij je ademhaling. Adem 3 keer diep in en uit. Zet je voeten bewust op de grond. 

Welke practice fijn werkt is persoonlijk. Ik begin iedere ochtend met een uur tijd voor mezelf. Ik zet dan een intentie in een meditatie, gecombineerd met visualisatie. Wat wil je bereiken met deze meditatie en wat wil je dat het je oplevert? Hoe duidelijker je intentie is, hoe krachtiger de meditatie zal zijn. Dit schrijf ik vervolgens uit in mijn journal. Door dit dagelijks te oefenen creëer je steeds meer bewustwording enn ben je steeds meer bewust van je gedachten en je triggers.

Door bewust te zijn leer je steeds beter omgaan met triggers. Stel, je wordt getriggerd, dan neem je er even afstand van en process je het, in plaats van direct te reageren. Vervolgens schrijf je dit uit in je journal. Waar komt de trigger vandaan? Wat voel je erbij? Dit levert vaak verrassende antwoorden op die je zelf niet had verwacht.

Het gaat niet om de kennis

Door deze practices leer je jezelf steeds beter kennen. Uiteindelijk gaat het er niet om hoeveel kennis je tot je neemt, want kennis zonder implementatie doet helemaal niks voor je. Het gaat erom dat je gaat herhalen, implementeren en integreren. Dat je alles wat je hebt ontdekt en geleerd gaat embodien. Dat waar je naartoe wilt, waar je écht in wilt geloven: dat ga je volledig omarmen en opnemen in je dagelijkse leven. 

Dat is transformatie.

Ben jij klaar om echt te transformeren en ben je bereid het werk te doen?

Plan dan nu vrijblijvend je intakegesprek!

Je vindt dit misschien ook leuk