Zo ontdek je wat je écht nodig hebt

zo ontdek je wat je echt nodig hebt

Selfcare en me-time: het wordt veel geroepen. En een avondje lekker Netflixen of leuke dingen doen met vriendinnen zijn zeker ontspannend en fijn. Toch gaat selfcare en goed voor jezelf zorgen veel verder. Zo ontdek je wat je écht nodig hebt!

Wat heb je echt nodig om je goed te voelen?

Om te ontdekken wat je echt nodig hebt, is de eerste stap om goed naar jezelf te luisteren. Neem de tijd om stil te staan en ga na wat je kernwaarden zijn. Wat vind jij echt belangrijk in het leven? Voor de één is dat werk, voor de ander een goede gezondheid. Ik geloof dat in de basis het vooral belangrijk is dat het goed met je gaat, dat je in balans bent. Vanuit daar kun je er zijn voor de mensen om je heen.

Vragen die je jezelf kan stellen als zelfreflectie

Niet iedereen vindt zelfreflectie even makkelijk. Begrijpelijk, want je gaat kanten van jezelf aankijken die je misschien minder prettig vindt. Toch is het belangrijk om stil te staan bij wat je graag wilt, zodat je je gedrag en patronen daarop kunt aanpassen. Om je op weg te helpen heb ik een aantal vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden. Pak pen en papier en zorg voor een rustige omgeving waarin je niet gestoord wordt. Schrijf de antwoorden op zoals ze in je opkomen, niet zoals je denkt dat ze moeten zijn. Wees eerlijk naar jezelf.

 • Waar krijg je energie van?
 • Welke gewoonte wil je liever kwijt?
 • Welke gewoonte zou je willen oppakken?
 • Neem je tijd voor jezelf? Zo ja, wat doe je dan?
 • Zo niet, waarom niet? 
 • Wat gebeurt er als je wel goed voor jezelf zorgt, jezelf op nr 1 zet, tijd voor jezelf vrij maakt?
 • Hoe ziet je leven er dan uit?
 • Wie ben je dan als persoon? 
 • Hoe zou je je dan voelen?

Iedere stap is er één

Als je alle vragen hebt beantwoord heb je waarschijnlijk nieuwe inzichten gekregen. Het kan ook confronterend en overweldigend zijn, want je hebt eerlijk gekeken naar de manier waarop je nu je leven leidt. Geen paniek, je hoeft niet in 1 dag alles te veranderen of stappen te zetten. Iedere stap is er één en kleine stapjes brengen je net zo goed vooruit.

Dingen die je kan doen om je goed te voelen

Je maakt iedere dag heel veel keuzes. Van de schoenen die je aantrekt tot het ontbijt dat je eet. Van de manier waarop je reageert op je kind of partner tot hoe je ‘s avonds je tijd besteedt. Iedere keuze heeft weer gevolgen. Als je bijvoorbeeld ongezond eet en niet beweegt, heeft dat effect op hoe je je mentaal voelt. Zorg je dat je fit bent en kies je voor voedzame maaltijden? Grote kans dat je dan beter in je vel zit. 

Om je op weg te helpen deel ik een aantal dingen die je kan doen om je vandaag nog goed te voelen:

 • Beweeg 30 minuten per dag intensief
 • Kies voor eten dat voedt, niet voor eten dat vult
 • Bouw aan routines die je helpen, bijvoorbeeld meditatie, elke dag gezond ontbijten, schrijven, wandelen. 
 • Bepaal waar je je energie aan besteedt: kies voor activiteiten, mensen en gedachten die je energie geven.

Mijn selfcare routine

Ter inspiratie vertel ik je graag hoe ik zelf omga met selfcare. 

Iedere dag start ik met een ochtendroutine. Ik sta altijd om 05.30 uur op, ongeacht hoe laat ik moet beginnen met werken. Zo ben ik voor de rest van het gezin wakker en kan ik genieten van de stilte in het huis. Ik begin met een meditatie. Ik visualiseer mijn gewenste toekomst. Wie ik wil zijn en waar ik naartoe wil. Dit schrijf ik daarna op in mijn journal. 

Selfcare voor mijn lichaam betekent in de basis gezond eten. Dit is voor mij een van mijn grootste prioriteiten. Ik ben voorbereid en maak altijd tijd vrij om te eten.
Tot slot is krachttraining voor mij een must om mijn lichaam en mind fit en sterk te houden, ik train 4 keer per week.

Welke stap zet jij vandaag?

Hopelijk heb ik je met deze blog geïnspireerd om goed voor jezelf te zorgen. Maak vandaag nog het verschil voor jezelf en zet dat eerste stapje, hoe klein het ook is. Zo creëer je een balans die bij jou past en waar jij van gaat stralen! 

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Stuur me een berichtje!

Je vindt dit misschien ook leuk