Alcohol en vrouwen, dit moet je weten.

Drink je graag een wijntje? Vind je het gezellig, ontspannend en/of lekker? Zo kijken veel mensen ernaar. Helaas is het niet zo eenvoudig. Alcohol heeft behoorlijke invloed op je gezondheid. Laten we eens dieper ingaan op het effect van alcohol op vrouwen.

Alcohol en vrouwen

Gezellig een wijntje drinken met vriendinnen, je doet het graag. Maar je merkt ook dat je, naarmate je ouder wordt, steeds minder goed tegen de alcohol kunt. Dat komt omdat je minder lichaamsvocht hebt en relatief meer lichaamsvet dan toen je jonger was. Ook werken je lever en nieren minder efficiënt, waardoor alcohol minder snel wordt afgebroken. 

Wat doet alcohol met je lichaam?

Wanneer er alcohol in je systeem wordt opgenomen, zet je lichaam het om in acetaldehyde, daarna in acetaat en dan in acetyl-coA. Een hoop chemische termen, die samen een cocktail van niet-efficiënte brandstof voor je lijf vormen. Het kost je lichaam veel energie om deze brandstof om te zetten in energie, dan bijvoorbeeld suiker omzetten in energie. Nu denk je misschien: dat is goed! Maar nee, je lichaam houdt niet van inefficiëntie. Dus wil het deze chemische cocktail zo snel mogelijk verbanden. En daardoor worden andere brandstofbronnen als vet en koolhydraten niet gebruikt en blijven die hangen. Met andere woorden: als je alcohol drinkt, komt de verbranding van vet en koolhydraten tijdelijk tot stilstand. Je glas chardonnay wordt dus niet omgezet in vet, maar je hele lijf staat in de vetopslagmodus als je drinkt. 

Effect van alcohol op je slaap

Als je alcohol drinkt, doen je lever en je spieren geen moeite om suiker op te slaan. Dit merk je bijvoorbeeld als je wat hebt gedronken en midden in de nacht wakker wordt met een laag bloedsuikergehalte. Hierdoor kan je ook erg onrustig slapen. Alcohol verlaagt de niveaus van het slaapmiddel melatonine in je lichaam. Deze hormonale daling in combinatie met de lage bloedsuikerspiegel maken de onrustige slaap alleen maar erger, zeker als je al problemen hebt met insuline of cortisol. Kortom, alcohol bereidt je lichaam voor op het opslaan van vet en maakt vervolgens een puinhoop van je bloedsuiker- en energieniveau, waardoor je gemakkelijk meer honger en trek krijgt. En een gebrek aan slaap is niet bevorderlijk voor je gezondheid, hormonen en energie voor de volgende dag.

Alcohol en eetlust

Behalve bloedsuikerschommelingen wanneer je drinkt, kunnen ook veranderingen in de hersenchemie je aanzetten tot meer eten. De feel good neurotransmitter dopamine neemt onmiddellijk toe als je alcohol drinkt. Helaas wakkert dopamine de banen in je hersenen aan die naar beloning zoeken, waardoor je meer alcohol wilt, samen met (vooral) zout en vettig eten.

Niet echt handig als je wilt afvallen.

Drinken voor een maaltijd heeft direct effect op je eetlust. Daarom adviseer ik om voor het eten niet te veel te drinken, omdat je anders waarschijnlijk meer eet dan je lichaam nodig heeft.

Herstel na een training: de invloed van alcohol

Als je alcohol drinkt neemt de glycogeen synthese af, dat betekent dat je minder energie op voorraad hebt. Ook herstellen je spieren minder goed, net als je vochtbalans. 

We weten allemaal dat een training na een avondje drinken minder goed is en dit is ook bevestigd in diverse onderzoeken. Geen verrassing, toch?

Lees ook: Dit gebeurt er als je écht gezond gaat leven

Toch alcohol drinken? Houd hier dan rekening mee

Wil je toch graag wat drinken? Dan heb ik een aantal tips voor je. 

Overdrijf het niet

Uit onderzoek blijkt dat de meeste nadelige gevolgen van alcohol voorkomen als je 0,5g/kg alcohol hebt gedronken. Het aantal glazen dat je drinkt is dus zeker van belang. Voor een vrouw van 70 kilo is dat ongeveer 35 gram alcohol. Bij meer dan 2 drankjes ga je waarschijnlijk de negatieve bijwerkingen ondervinden. Als je alcohol drinkt, probeer het dan bij één glas te houden en hydrateer met veel water.

Ga voor eiwitten

Aangezien je waarschijnlijk eerder vet en suiker opslaat dan verbrandt na het drinken en als je wilt afvallen, eet dan naast je drankjes eiwitten en groenten in plaats van een maaltijd of snack met veel koolhydraten of vet.

Onthoud dat elke vrouw anders is

Jouw persoonlijke situatie heeft invloed op hoe je reageert op alcohol. Rode wijn bijvoorbeeld bevat histamine. Als je al te maken hebt met een zware allergie of onder stress staat (histamine verhoogt cortisol en vertraagt je lever), zal rode wijn je zwaarder vallen.

Houd je doelen voor ogen

Cocktailtjes met vriendinnen of een glas wijn bij het diner: als het je veel plezier geeft en iets toevoegt aan je leven én je bent in staat om verantwoord alcohol te drinken, dan is er geen reden om het te laten.

Maar doe het alleen als het jou plezier geeft en niet omdat je denkt dat het alleen maar gezellig kan worden als je iets drinkt of dat iedereen behalve jij drinkt en dat je daarom maar ook moet drinken. Neem hier je verantwoordelijkheid en leiderschap over jouw leven

Houd er rekening mee dat het waarschijnlijk gemakkelijker zal zijn om sterker te worden of om af te vallen, als je in het algemeen minder alcohol drinkt.

Het gaat allemaal om afwegingen, en het belangrijkste is dat je keuzes maakt die in alignement zijn met je doelen en waarden.

Ben je benieuwd welke stappen je kan zetten om fitter en sterker te worden? Plan dan nu je vrijblijvende intake! 

Je vindt dit misschien ook leuk