Hoe ga je om met (negatieve) reacties uit je omgeving als je jouw lifestyle verandert?

Geplaatst op 11-03-2020

Hoe ga je om met (negatieve) reacties uit je omgeving als je jouw lifestyle verandert?

 

Door: Mignon Rutten (Mindgains)

 

Gezonder gaan leven, anders eten of meer bewegen is al een uitdaging. Heb je net de smaak te pakken, krijg je negatieve of lastige reacties van je omgeving. Mensen die vragen of je wel oppast dat je niet doorslaat of aan je vragen of je iets wel mag eten met het ‘dieet’  dat je volgt en ga zo maar door. 

 

Dit zorgt ervoor dat je geneigd bent veel meer bezig te zijn met wat anderen ergens van vinden in plaats van wat voor jou goed en belangrijk is. Ieder mens heeft de natuurlijke behoefte erbij te willen horen. Afwijken, door bijvoorbeeld niet dat stuk taart op die verjaardag te nemen, voelt dan ongemakkelijk. 

 

Het zegt meer iets over de ander, dan over jou

De negatieve of lastige reacties op jouw nieuwe gezonde keuzes (bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie hoeven) komen vaak voort uit een stuk onbegrip bij de ander. Zo hebben mensen geen idee (en meestal niet de kennis) als het gaat over wat voor jouw lijf en gezondheid goed is (zowel fysiek als mentaal). Dat hoeft ook niet, want jij bent de enige die dat kan aanvoelen. 

 

Ook kan jouw nieuwe leefstijl een naar gevoel oproepen bij de ander. Als jij bijvoorbeeld geen alcohol drinkt, kan dit bij de ander oproepen dat hij/zij verkeerd bezig is. Een reactie als ‘doe niet zo saai’ of ‘kom op zeg, het kan toch prima’, komt dan meer voort vanuit het eigen nare gevoel weg willen maken, dan dat het daadwerkelijk iets over jou zegt. 

 

Hoe ga je dan om met vervelende reacties?

 

1. Keuzes maak je voor jezelf

Een ander kan niet voor jou bepalen hoe jij je leven leidt of welke keuzes jij maakt voor jouw eigen gezondheid. Als jij blij wordt van gezonder eten, sporten of ga zo maar door, dan is dat helemaal prima. Jij bent immers verantwoordelijk voor jezelf en niemand anders. Dat betekent dus lekker naar je sportlesje gaan als jij daar behoefte aan hebt en dit past bij hoe jij jouw leven wilt leiden.

 

2. Je bent niemand verantwoording verschuldigd

Je zult altijd mensen tegenkomen die niet snappen dat jij anders bent gaan leven (lees: niet meer altijd samen willen borrelen, maar bijvoorbeeld een lekkere wandeling willen maken). Dit is oké, niet iedereen hoeft je te begrijpen of het met je eens te zijn. Je bent een ander geen verantwoording schuldig. 

 

3. Deel vooral wat je wil delen met de mensen om je heen

Het kan namelijk heel erg helpend en fijn voor jezelf zijn om te delen wat voor positiefs het je al heeft opgeleverd. Op deze manier leg je voor jezelf de nadruk op het positieve en is het nog gemakkelijker vol te houden. En wie weet gaat je omgeving dit ook steeds meer zien en zullen ze op den duur zelfs nieuwsgierig worden naar hoe jij dit toch voor elkaar hebt gekregen. 

 

Laat je niet tegenhouden door reacties van anderen. Leef je leven zoals jij dat wilt en besef je dat je top bezig bent! 

 

Over Mignon

Mignon werkt als psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij een GGZ-instelling en behandelt onder andere mensen met persoonlijkheidsproblematiek, angststoornissen, depressies en ADHD. Samen met haar vriend runt zij daarnaast haar eigen online platform Mindgains, gericht op mentale en fysieke gezondheid. Mindgains leert je met artikelen stapje voor stapje je onzekerheden te overwinnen, drempels te nemen en beren op de weg te verbannen. Ook schrijft ze blogs voor GZNDenzo

 

Deel dit bericht:

Programma's

Programma's

Ontdek de verschillende programma's die FEMM FSQ Women’s Only Boutique Gym aanbiedt!

meer informatie
Personal Training

Personal Training

Met behulp van professionele expertise werk je aan jouw persoonlijke trainingsdoelen, een fit en een sterk lichaam.

meer informatie
Tarieven

Tarieven

Bij FEMM FSQ Women’s Only Boutique Gym kies je een passend programma dat aansluit op jouw wensen.

meer informatie
Vrouwen, overgang en krachtraining.

Vrouwen, overgang en krachtraining.

Een voordeel van de tijd waarin wij leven is dat mensen, en dan met name vrou...

Lees meer

Wendy is een zeer gedreven, gepassioneerde coach die alles geeft en alles eruit haalt!

Ratna Dewi
Ratna Dewi

You are stronger then you know!

Natashja